Nieuws

Wiebe de Vries snelste klimmer van het peloton

Wiebe de Vries snelste klimmer van het peloton

Tijdens het Tour Culinair-weekend vorig jaar in Haarlem wist Wiebe de Vries zich overtuigend te kronen tot de beste klimmer van het peloton. Met zijn indrukwekkende prestatie op het legendarische Kopje van Bloemendaal veroverde hij de felbegeerde bolletjestrui. Het Kopje van Bloemendaal, met zijn 45 hoogtemeters over een lengte van 1,5 kilometer, geldt als dé klimklassieker van Noord- en Zuid-Holland. De beklimming begint op slechts 7 meter boven zeeniveau, maar kent meteen een stevige aanzet: een stijgingspercentage van 6 à 7 procent in de eerste 400 meter. Daarna volgt een korte afdaling, waarna de weg opnieuw omhoog voert met een mildere helling van circa 3 procent.

Wiebe was tijdens het weekend de eerste die de top bereikte en liet daarmee zien dat hij de sterkste klimmer was op het hoogste punt van Noord-Holland. Of hij zijn titel weet te behouden is de vraag: tijdens het komende Tour Culinair-weekend in Twente liggen de kaarten opnieuw open. Daar staan meerdere korte en langere beklimmingen op het programma, waardoor het klassement flink kan veranderen.

Het Kopje van Bloemendaal is niet alleen geliefd onder recreatieve fietsers – het segment is op Strava al bijna 250.000 keer geregistreerd – maar ook onlosmakelijk verbonden met wielericoon Gerrie Knetemann. In aanloop naar grote wedstrijden zoals de Tour de France reed ‘De Kneet’ het Kopje meerdere keren achter elkaar op, om zo toch de nodige hoogtemeters te maken die hij in de Alpen zou tegenkomen. De top van de klim lag voor Knetemann bij een brievenbus. “Helemaal tot daar moet je, tot de brievenbuis,” zei hij steevast.

Hoewel de originele brievenbus inmiddels verdwenen is, werd er in 2019 ter ere van Knetemann een symbolisch bord met een afbeelding van de brievenbus geplaatst. Tijdens Tour Culinair stond Wiebe – passend – naast deze beroemde plek toen hij zijn overwinning vierde. Een mooi eerbetoon aan verleden én heden.

Wie treedt eind juni in Twente in de voetsporen van Wiebe en mag zich de nieuwe klimgeit van Tour Culinair noemen?

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren